Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
Agricultural Science
Published: 2023-03-30

Different dosages of commercial product rooted in corn culture

Centro Universitário do Vale do Araguaia
Centro Universitário do Vale do Araguaia
Centro Universitário do Vale do Araguaia
Zea mays L., rooting, uniform stand

Abstract

For corn, which is the main crop used in the off-season, water availability is the risk factor that most affects the crop's productive potential, leading, in many cases, to productivity losses. The experiment was carried out to test a commercial rooting product that promises improvement in its development. The experimental design was in DBC, the treatments consisted of 4 different doses of rooting: 0 (test), 4mL (T1), 6mL (T2), 8mL (T3), 10mL (T4), per kg of corn seeds, with 6 repetitions each, within 30 days. The data analyzed confirmed that the dosage recommended by the manufacturer of 8 mL proved to be the best option for the development of the root part of the plant, which becomes a good option for producers in relation to cost and benefit, the study also showed that dosages larger ones did not present good results and may not be advantageous.

References

  1. APROSOJA. A história do milho. 2021. Disponível em:
  2. <http://www.aprosoja.com.br/soja-e-milho/a-historia-do-milho>. Acesso em: 24 jun. 2021.
  3. BARBOSA, J. C.; MALDONADO, JR. W. Experimentação Agronômica & AgroEstat: Sistema para Análises Estatísticas de Ensaios Agronômicos. 2015. Disponível em: <https://www.researchgate.net/publication/321245304_Experimentacao_Agronomica_AgroEstat_Sistema_para_Analises_Estatisticas_de_Ensaios_Agronomicos>. Acesso em: 22 out. 2021.
  4. FAST AGRO. Linha especialidades, Arrank: melhor estabelecimento da cultura. GRUPO NITRO. 2021. Disponível em: <https://www.fastagro.com.br/produtos/arrank/#:~:text=MELHOR%20ESTABELECIMENTO,h%C3%ADdrico%20e%20de%20alta%20temperatura). > Guia técnico de soluções 2021.
  5. FERREIRA, B.; CAPITANI, D. H. D. Competitividade do milho brasileiro no mercado internacional. Revista de política agrícola, v. 26, n. 2, p. 86-99, 2017. Disponível em: <https://seer.sede.embrapa.br/index.php/RPA/article/view/1274>. Acesso em: 24 jul. 2021.
  6. GALVÃO, J. C. C.; BORÉM, A.; PIMENTEL, M. A. Milho: do plantio à colheita. 1ª ed. Viçosa, MG. UFV, 2015. p. 351.
  7. JORDANO, B. M. Influência de inoculantes e enraizadores no desenvolvimento de plantas de milho. Maringá-PR: UNICESUMAR. p. 1-12, 2020. Disponível em: <http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7380>. Acesso em: 24 set. 2021.
  8. KAPPES, C. Sistemas de cultivo de milho safrinha no mato grosso. XII Seminário Nacional. In: Milho Safrinha: Estabilidade e Produtividade. Dourados-MS: EMBRAPA. UFGD. p. 1-21, 2013.
  9. LIBERA, A. M. D. Efeito de bioestimulantes em caracteres fisiológicos e de importância agronômica em milho (Zea mays L.). Ijuí-RS: UNIJUÍ. p. 1-61, 2010. Disponível em: <https://bibliodigital.unijui.edu.br:8443/xmlui/bitstream/handle/123456789/705/Efeito%20Bioestimulantes%20em%20caracteres%20fisiol%C3%B3gicos%20e%20de%20import%C3%A2ncia%20agron%C3%B4mica%20em%20milho.pdf?sequence=1>. Acesso em: 30 set. 2021.
  10. NASCIMENTO, A. P. P.; FIGUEREDO, A. M. R.; MIRANDA, P. R. Dimensão do PIB do agronegócio na economia de Mato Grosso, v. 38, n. 4, p. 903-930, 2018. Disponível em: <https://revistas.dee.spgg.rs.gov.br/index.php/ensaios/article/view/3781>. Acesso em: 22 jul. 2021.
  11. NEVES, C. M. N.; JUNIOR, C. B. M. Uso de enraizador na cultura do milho (Zea mays) visando o desenvolvimento inicial, v. 8, n. 1, p. 1-7, 2018. Disponível em: <http://www.computacao.unitri.edu.br/erac/index.php/e-rac/article/view/1173>. Acesso em: 30 set. 2021.
  12. NUNES, J; BERTICELLI, E. Avaliação da eficiência do uso de enraizador na cultura do milho. Revista Cultivando o Saber. Cascavel-PR. v. 2, n. 1, p. 53-61, 2009. Disponível em: <https://www.fag.edu.br/upload/revista/cultivando_o_saber/58ffbdff757f7.pdf>. Acesso em: 23 out. 2021.
  13. OHSE, S. Vigor de sementes de milho tratadas com bioestimulantes. v. 22, n 1, p. 1-16, 2021. Disponível em: <https://revistas.ufpr.br/academica/article/view/78887>. Acesso em 21 set. 2021.
  14. ROSA, M. J. A.; MARCHIORO, L. W. Estrutura E Dinâmica da Produção do Milho em Mato Grosso. Revista eletrônica de economia da universidade estadual de Goiás UEG, v. 12, n. 2, p. 356-377, 2016. Disponível em: <https://www.revista.ueg.br/index.php/economia/article/view/5635>. Acesso em: 22 jul. 2021.
  15. SANTOS, H. G. et al. Níveis categóricos do sistema Nomenclatura das classes Bases e critérios Conceito e definição das classes do 1º nível categórico (ordens). In: SANTOS, H. G. et al. Sistema Brasileiro de classificação de solos. 2 ed. Brasília-DF: EMBRAPA, 2018. p. 75.
  16. SIMEONI, A. K. G. et al. Efeito de enraizadores em sementes de milho. Revista cultivando o saber, v. 1, n. 4, p. 119-126, 2018. Disponível em: <http://177.53.200.37/index.php/cultivando/article/view/906>. Acesso em: 24 jul. 2021.

How to Cite

Pereira, P. P. B., Silva Abud, L. L. ., & Lima, V. M. M. de. (2023). Different dosages of commercial product rooted in corn culture. Scientific Electronic Archives, 16(4). https://doi.org/10.36560/16420231690